Sarjakuvamuseohanke esitteli toimintaansa ja ensimmäistä keräyshanketta, Puupäät talteen-projektia, Helsingin Kirjamessuilla 25.10. Aamukahveille oli kutsuttu Suomen sarjakuvaseuran puupäähattupalkittuja tekijöitä ja heidän perikuntansa edustajia sekä yhteistyökumppaneita.

Laura Kokko esittelee hanketta. Mukana kahvittelemassa varsinainen herrasmiestekijöiden joukko, mm. Tarmo Koivisto, Markku Paretskoi, Jorma ”Jope” Pitkänen, Veikko ”Joonas” Savolainen ja Heikki Paakkanen. Kuva Kalle Hakkola

Puupäät talteen-projekti on Sarjakuvamuseohankkeen toteuttama suurkeräys suomalaisen sarjakuvahistorian tallentamiseksi. Tavoitteena on luoda pohja kotimaisen sarjakuvataiteen kansalliskokoelmalle, turvata historiallisten aineistojen säilyminen ja saattaa aineistot yleisön ja tutkijoiden saavutettavaksi.

Keräysprojektissa tallennetaan Suomen sarjakuvaseuran puupäähattu-palkinnon saaneiden ansioituneiden tekijöiden aineistoja: originaalipiirroksia, kuvituksia, luonnoksia, käsikirjoituksia, asiakirjoja, työvälineitä, esineistöä ja muita aineistoja jota sarjakuvantekijät tuottavat ammatissaan. Näiden aineistojen tallennusmahdollisuuksista on kyselty jo vuosia ja hankkeen myötä näihin pyyntöihin voidaan alkaa vastata. Samalla tallennetaan muistitietoa alan historiasta tekijähaastatteluiden ja dokumentointien muodossa.

Tarmo Koivisto ja Markku Paretskoi. Veikko ”Joonas” Savolainen. Kalle Hakkola, Solja Järvenpää, Kari Poutasuo, Kalervo Pulkkinen ja Tarmo Koivisto. Kuvat Jukka Tilus.

Puupäät talteen-projekti on useampivuotinen keräyshanke jonka myötä sarjakuvan tallentamisen ja originaaliaineistojen tutkimisen käytäntöjä aletaan ensi kertaa ammatillisesti kartoittamaan. Samalla Sarjakuvamuseohanke vastaanottaa myös muidenkin tekijöiden aineistoja ja toivookin yhteydenottoja tekijöiltä, perikunnilta ja keräilijöiltä joiden hallussa on sarjakuva-aineistoa.

Lue lisää Puupäät talteen-projektista täältä.

Lisää kuvia täältä.